Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

29 Sep 2013

Duit Habis Bayar Hutang

Assalamualaikum kepada semua pembaca.

Nak cari extra income?? Dulu Hana pun macam korang. Asyik google je apakah kerja part time yang sesuai dan yang boleh Hana lakukan.

SEBAB nak cari extra income?


  1. Duit gaji habis bayar hutang. Baki gaji adalah NEGATIF.
  2. Kakitangan kerajaan kan senang buat loan. Hampir 65% gajiku memang untuk loan rumah dan personal. Tak termasuk lagi loan kereta dan kad kredit.
  3. Tak de saving langsung. Kalau emergency aku tak tau nak korek kat mana.
  4. Hutang kad kredit makin meningkat sbb dulu gatai smua duk installment. Konon nak zero interest. Kini aku sangat menyesal. Gaji aku kena budget lak utk bayar kad kredit. Dah la baki skit. Mana tak negatif.
  5. Aku nak buat insuran. Manalah tau anything happen sakit ke, kemalangan ke. Insurans adalah penting untuk aku. 
  6. Kalau nak balik kampung aku nun kat utara sana dari selatan ni kurang2 mau rm1k untuk kos perjalanan minyak dan tol. Tak masuk lagi belanja nak hulur org tua.
  7. Aku tak dapat nak bagi ayah aku duit tiap2 bulan pun. Sebab aku sendiri pun tak cukup.
  8. Dalam byk2 adik beradik aku kira aku lah yg paling ok kerjanya. Itu yang depa nampak. Depa pun tak tau gaji aku pun negatif. Kadang2 adik2 ni minta tolong ngan aku. Tapi aku tak dapat nak tolong juga. Ni part paling sedih.
  9. Aku nak sambung belajar. Tapi masalah kewangan lah menjadi halangan. taula kerja kerajaan kalau nak cuti belajar gaji separuh. Kalau gaji separuh pun tak boleh cover hutang piutang aku apatah lagi yuran pengajian..
  10. Kos sara hidup yang semakin meningkat.. Semua pun mahaiii weh kat johor ni.
Apa yang Hana lakukan??
  1. Jual tudung kat pejabat - Bila turun KL aku borong la tudung sekodi dua. Memang laku.. Tapi untung x banyak dalam sehelai rm5. Sekodi ada 20 helai. 20X5=rm100. Tapi bukan 20 helai tu org beli mesti ada baki dalam 3 helai camtu. Pastu pkai untuk sendiri. Jual kat pejabat depa ni beli bayar time gaji. So aku nye kira2 sudah lari la. Tu tak masuk lagi duit tol dan minyak. Aku kadang2 amik stok tu memang sbb aku ke KL je. Pastu customer ni byk songeh nak warna itu la nak size gini la. Bila kita bawak dia x beli pun. Dah rugi lagi kat situ. So aku pun x jual dah.
  2. Aku google kerja di rumah. Jumpa la iklan menaip dari rumah. Bayar rm50 sebagai yuran komitmen katanya. Orang tu kata nak email la apalah tapi habuk pun takde.
  3. Kalau kita search kat internet mcm2 ada. Ada yang kata byr RM150 nanti duit bulan2 masuk. Aku benda macam ni memang tak percaya. Sape yang nak bagi ko duit senang2 macam tu je. Aku carila business apa yang aku boleh buat. Siang malam doa kat Allah. Aku kalau boleh biarlah kerjanya aku boleh buat dan relevan dgn pendapatannya. Kalau cam goyang kaki sangat ni aku tak percaya juga.
  4. Masa tu pelaburan emas pun tengah naik. Aku tak dak duit nak melabur bagai. Bagi aku baik aku beli barang kemas boleh jg pakai. Sesak baru gadai. Daripada duk beli yang keping2 tu tak boleh nak pakai. Tak boleh nak simpan sembarang. Nak simpan kat bank sikit pulak setakat 5g tu. hehe
Allah tunjukkan  jalan..
  1. Officemate aku cari supplement untuk tenaga. Yelah kitaorg kerja dari kul8 sampai 5. Pastu balik jadi suri rumah pulak. Jam 9 dah tidur. Tak sempat nak buat kerja lain2. Semua tangguh hujung minggu. So depa jumpa shaklee. Beli trial pek. Pastu officemate aku kata ok jg shaklee ni. Kebetulan pulak aku dah tak nak makan lagi ubat doktor (Sakit SLE aku la) memandangkan aku dan boleh maitain. So ingat nak cari supplement jugak. Sebab dah la tak makan ubat risau jugak klau SLE tu aktif. So google la jumpa dengan Fai. 
  2. Dekat blog fai ni ada gambar nak jana pendatan lebih.. lebih kurang la ayat dia camtu. Aku pun tanyalah. Dengan pembelian rm650 dapat member free. Apalagi aku pun share la beli barang dengan budak2 pejabat. Depa suka je sebab kalau dah ada yang jadi ahli senang. Dari situlah takdir ku bermula..
Begitu takdirnya..
  1. Fai tanya aku, akak betul ke nak buat bisnes. Aku cakap aku cuba tengok dulu camne. Boleh ngam tak ngan aku. Dia pun coaching la aku.
  2. Aku bermula agak perlahan. tapi dapat lah mula2 2 angka.. pastu naik 3 angka.. Aku boleh maintain lebig kurang rm550 setengah sebulan.
  3. Since that aku dah tak usik lagi baki duit gaji aku. Aku dah boleh supply ayah dan umi supplement. Aku boleh bayar insurans. Aku boleh tlg adik2 aku.
  4. Kini aku masih cuba mempertingkatkan lagi bonus aku dengan shaklee sehingga 4 angka.
  5. Bagusnya team jutawan dia tidak mengajar kita untuk mencari rezeki tetapi menjemput rezeki.
KENAPA aku terima Shaklee?
  1. Sebelum join shaklee aku google supplement apakah yang sesuai dengan SLE. Sbb doktor awal2 dah pesan herba tradisional tak boleh. Tapi shaklee adalah satu2 nye supplement yang membuat kajian di mana ada beberapa produknya tidak boleh di ambil oleh pesakit SLE. So kat situ aku dah seronok dah.
  2. Aku siap pergi jumpa nutritionist dia lagi nak tau detail pasal shaklee. Dan shaklee memang ada R&D, ada buat ujian kontiminasi di mana kalau syarikat kecil memang tak mampu nak buat. (Of course aku adalah pensyarah so aku tahu bila ada R&D produk tu memang barang yang bagus ). 
  3. Lagi satu produk dia come-out with jurnal dan thesis.
  4. Aku dah compare vitamin yang setara dengannya di farmasi dan terbukti shaklee adalah lebih murah.
  5. Vitamin shaklee adalah daripada bahan semulajadi. Aku yakin sebab apa? Dalam botol vitamin2 shaklee TIDAK diletakkan silica gel. Lepas tengok ni aku terus je yakin.
  6. Sesuai dengan tag line shaklee Semulajadi, Berkesan dan Selamat, memang shaklee berkesan 3 bulan selepas ambil bcomplex shaklee platlet aku increase dari 50 ke 70 dan terus naik sehingga 97. Setiap kali checkup result FBC mesti cantik.
  7. Semakin hari semakin cinta dengan shaklee. Sesungguhnya Allah jua lah yang membuka hati aku untuk mencuba shaklee dan menerimanya dengan hati terbuka.
So ini kisah Hana bagaimana terjebak dengan Shaklee. Seterusnya mengubah hidup Hana menjadi lebih sihat dan Alhamdulillah masalah kewangan dapat di atasi sedikit demi sedikit. 
Jika berminat boleh terus call or text me. Hana akan berkongsi dengan anda. 


Hana Syed
Independent Shaklee Distributor
Shaklee ID: 852746
Whatsapp: 012 649 3489
https://www.facebook.com/bazarhanania

2 comments:

N.H.M.H said...

Go K. Hana :)

syarifah hana said...

Hehe marilah GO bersama..

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno