Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

19 Nov 2013

7 sebab mengapa anda perlu mengambil pemakanan tambahan

7 sebab mengapa anda perlu mengambil pemakanan tambahan (Supplement)1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tiggi berbanding apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya seperti Vita E dan Vita C yang diperolehi daripada pemakanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan penyakit dan anti-penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi vitamin dan bahan galian yang kurang berbanding dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tumbuh di tanah yang subur dan kaya dengan zat makanan. Di samping itu, racun perosak, racun serangga, racun tumbuh-tumbuhan dan bahan pencemar yang lain juga akan mempengaruhi kualiti buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Zat-zat makanan akan hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin-vitamin tertentu seperti Vita-C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak. Buah-buahan seperti epal mulai hilang kandungan Vita-C sebaik sahaja ia dipetik. Biasanya buah-buahan yang sampai kepada kita selepas berbulan-bulan ia dipetik.

4. Pengambilan minuman keras, merokok, ubat-ubatan, laksatif dan antibiotik megganggu penyerapan zat makanan. Pengamalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolestrol, gula dan garam mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.

5. Umumnya, rakyat Malaysia memakan mengikut rasa dan bukan atas asas pemakanan. Contohnya, kita makan nasi lemak sebagai sarapan pagi dan roti canai semasa minum petang. Kita sentiasa makan oleh kerana kita lapar ataupun kita bosan atau demi memenuhi ketagihan atau kepuasan terhadap sesetengah makanan. Jarang sekali kita makan disebabkan kita perlukan nutrien makanan tertentu. Kita nampak trend di sini adalah orang makan disebabkan oleh rasa bukan kerana nutrien.

6. Trend masa kini juga dengan kehidupan yang sibuk, jarang sekali kita masak dan makan dirumah. Masyarakat lebih gemar makan makanan segera yang rendah nilai nutrien tapi sebaliknya tinggi kandungan monosodium glutamate (MSG).

7. Bagi yang bekerja, makan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.


Shaklee dapat membantu anda berdasarkan kepakaran lebih daripada 50 tahun. Shaklee mempunyai pelbagai jenis produk pemakanan tambahan yang boleh anda pilih untuk memenuhi keperluan nutrien makanan anda.

Terima kasih Awesome Vitamin  untuk info ini..

Family total wellness set memenuhi keperluan nutrien anda

Hana Syed
Independent Shaklee Distributor
Shaklee ID: 852746
Whatsapp: 012 649 3489


No comments:

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno