Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

16 Feb 2014

PCOS dan Wanita

Fakta-fakta penting berkenaan PCOS

Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS.
Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.                  
Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi.


Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan yang berlebihan.
PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.
Ramai wanita mengalami gejala atau simtom yang berbeza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat.
Ada juga yang mempunyai simtom yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simtom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu berlebihan pada muka dan keguguran rambut.
Untuk membuat diagnosa PCOS, wanita sekurang-kurangnya perlu mengalami sekurang-kurangnya 2 dari criteria berikut:
  1. Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
  2. Tahap hormon androgen yang tinggi, atau
  3. Polycystic Ovari

Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid, ujian tahap testosterone dan imbasan ultrasound.
PCOS memberikan wanita lebih risiko untuk mendapat masalah infertiliti disebabkan anovulasi, kencing manis, tekanan darah dan kolesterol yang tinggi, kegemukan dan masalah kanser rahim.
PCOS adalah penyakit yang akan dialami seumur hidup dan setakat ini tiada ubat yang boleh mencegahnya. Jarang-jarang, ia hilang dengan sendirinya.                   

Rawatan bergantung kepada samada wanita berhasrat untuk hamil atau tidak. Ubatan termasuklah pil hormon dan ubat subur.

Bertabahlah wanita yang di diagnos PCOS. Jika anda wanita PCOS dan ingin hamil perlu berikhtiar berusha, berdoa dan bertawakal. 

Antara usaha yang boleh dilakukan adalah:
Dapatkan rawatan pakar O&G
Ubah gaya hidup. Jaga pemakanan dan lakukan senaman dgn teratur
Ambil suplimen Omega, GLA dan Alfafa
Berdoa - lakukan amalan2 yang boleh mendekatkan kita dgn Allah s.w.t
Bertawakal - Jika kita sudah melakukan yang terbaik bertawakal lah pada Allah. Dengan kata lain pada Allah kita berserah.

"do the best, Allah will do the rest"
Hana Syed
Independent Shaklee Distributor
Shaklee ID: 852746
Contact: 012 649 3489

No comments:

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno