Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

3 Apr 2015

Apa yang kita mahu sebenarnya


Jom muhasabah...

Bila harga barang naik, kita kata...
bangsa itulah yang naikkan harga barang.
Bangsa tu bolot dan monopoli ekonomi.
Bila bangsa kita susah diterima bekerja...kita kata
Bangsa tu monopoli kerja, bangsa luar lebih disenangi.
Bila bangsa kita diberi gaji tak setara...kita kata
Majikan tak bertimbang rasa,
rakan ofis main birokrasi sentiasa.
Bangsa tu sebelahi kaumnya sahaja.
Kita dianaktiri.

Tapi bila....
Kita ajak anak bangsa kita buat bisnes...
Bina gaji sendiri, tentukan income sendiri...
Nanti mereka kata:
1. Ala, susahlah kena bisnes dengan orang ni.
2. Takde masalah. Setiap hari kena kerja.
3. Malaslah. Saya dah biasa kerja.


1. Bisnes semuanya deal dengan manusia. 

Kerja pun deal dengan manusia. Apa bezanya?
Jika kita membantu selesaikan kesempitan orang lain,
duit dapat, pahala dapat.

Bila kita ambil kesempatan atas orang lain,
makian dapat, dosa pun dapat.

2. Masa kita sama je 24 jam sehari.

8 jam kerja, 8 jam tidur, 8 jam lagi berbaki buat apa?
Ada orang kerja engineer, lecturer,
nurse, doctor pun ada side income bisnes.
Kenapa kita tak boleh ada pula?

3. Malas? Anda rajin sangat cuma mungkin tak sedar.

7 pagi bangun kelam-kabut nak pergi kerja.
Pergi dan balik kerja tak sempat lihat matahari pun ada.
Berbaris dalam jem pagi dan petang sentiasa,
tak kurang banyaknya.
Tak cukup duit, OT lagi hingga tak ingat rumah kat mana.

kredit to Ustaz Taufiq

Kalau begini sikap kita, nak salahkan siapa?
Betul ke betul?

*Jangan sentap ye.
Kalau sentap juga PM saya.
Keahlian RM 75 sahaja.
Tentulah berapa income anda nak usahakan.


Coordinator  Hana Syed
0126493489 | SID 852746
FB : Hana Syed
Page: Bazar hanania

2 comments:

iryanty ahamad said...

:-)) keadaan sekelilng yang membezakan kita

Hana Syed said...

hanya kita sendiri yang tahu kita bagaimana...

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno