Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

21 Nov 2014

BERSENAM TAPI BERAT TIDAK TURUN

Ramai diantara kita pergi beriadah samaada ke gym atau taman rekreasi dgn niat dan harapan yg pelbagai.



Sesetengahnya berharap agar LEMAK mereka akan terbakar semasa aktiviti dilakukan dengan bersandarkan peluh di baju..



Lagi banyak peluh maka sudah tentu lebih banyak lemak yg berjaya di bakar kan??? Blum tentu!!

Peluh yang banyk belum tentu lemak juga banyak dibakar. Ada org liang peluhnya kecil..ada yg besar..ada yg sedikit dan ada juga yg banyak.

Tips bagaimana kita nak guna lemak sbg sumber tenaga semasa melakukan latihan Aerobic (joging,berbasikal, renang dll)

>>  Dilakukan ketika kadar gula dalam darah adalah rendah contohnya pada waktu pagi sebelum sarapan atau selepas aktiviti latihan bebanan..



Ini bermakna, buat latihan bebanan dahulu baru diikuti dgn Aerobic.

Tanggapan bahawa semua aktiviti Aerobic menggunakan lemak sbg sumber tenaga adalah SALAH!!

Kita hanya menggunakan Lemak sbg sumber tenaga apabila Kadar Nadi kita sekitar 60% - 80% dari Kadar Nadi Maksimum per Minit (HRm)



BAGAIMANA NAK TAU???? 

Guna Rumus dibawah:

# Kadar Nadi Max (HRm)
= 220 - Umur

# Katakan Umur Era Fazira 30thn:
= 220-30
= 190 / minit

= (60% - 80%) Kadar Nadi Max
= (60% - 80%) × 190

=114 - 152

Jadi, utk Era Fazira berada didalam zon pembakaran lemak dia mesti melakukan aktiviti AErobic sekitar 114 detik/mnt hingga tinggi 152 detik/mnt.

Adakah peralatan yg boleh mengukur HR ini?
ADA



Hana guna model M5, Suunto. Kalau dekat Jusco Tebrau after less rm799. Hana beli online di value basket rm450 termasuk pos. Tapi tunggu seminggu lebih la bru dapat barang.

Jam Polar, Suunto, Puma dll..


Perkongsian:Abg Mus, Scientex Gym.

13 comments:

Daddy Ziyyad said...

Saya pun tgh riki riki nak beli HR monitor ni...
Dah lama ke guna jam tu? Ada buat review tak? Hihihi..

hainom OKje said...

Betullah....ingat kalau dah beraerobik, berpeluh banyak tu dah banyaklah terbakar lemak yer.....rupanya tak tentu lagi....huhu
Patutlah okje tak kurus kurus Hana hihi

Ujie said...

Ohh..gitu ya.

AnneRaini said...

mahal juga ye alat ni...bersenam pun dah jrgggggg sgt..hehe

Julia Johari said...

alamak...julia lama dh tak bersenam...bersenam dlm rumah je buat keje rumah hehhehe kalo pakai ni mau pening kepala nak work out hehhehe

Najib Ariyan said...

bersenam setengah jam akan terus membakar kalori selama 12 jam.... bersenam 24 jam akan terus membakar kalori selama 24 jam... jadi, the best ialah bersenam sejam sehari

Hana Syed said...

dah lama juga tapi x buat review lagi.. nanti hana cuba buat review.

Hana Syed said...

tula kalau nak bg lemak terbakar kena kira heart rate dulu. Kita kena push jantung kita pam laju2 baru lemak terbakar. Kalau kat rumah ada tangga, naik turun tangga 10x then continue dengan kerja rmh baru dia terbako.

Hana Syed said...

memang mahal itu pun hana amik yg basic je function.

Hana Syed said...

senam buat kerja rumah dia tak bakr lemak sgt. unluess skipping dalam 15 minit dulu then continue kerja rmh..

Hana Syed said...

ye ke cam gitu??

Prince of Noob said...

terima kasih atas tips2 ini..

btw done follow u dear... follow mine too :) - Noob

liya_zainal said...

salam..kak, macam mana nak beli barang kt value basket ni? just masukkan nombor credit card je ker? ker kena daftar ngn paypal?

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno