Text Widget

Perhatian:
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Semua paparan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan pengguna shaklee.

18 Oct 2014

Tips Masak Sambal Sotong Sedap

Hana kongsikan tips atau petua nak masak sambal sotong sedap. Actually entry ini utk simpanan Hana in future.

Tip ini di bawa oleh kak Rini Asral my facebook friend.

Cara-caranya:

  • Gunakan bawang merah kecil selain daripada bawang besar semasa menumis
  • Tumis bawang-bawang dan cili kisar dengan api kecil sampai pecah minyak
  • keringkan air sotong dulu atas kuali. Air sotong bercampur dengan tumisan cil akan membuat sambal menjadi pucat dan warna tidak menarik.

terliur dah.. Macam nak kena beli sotong je esok.

5 comments:

imm said...

huuu kna guna bawang kecik je ekk?kite masak guna je bawang besar sbb malas ngupas bawang kecik hahaha

Hana Syed said...

tula sebab leceh yang sedap tu..

❤Kamsiah❤ said...

bawang kecik utk lbh aroma..bwg besar utk kuah menjadi lbh pekat dan 'manis'...tumis bawang tu sampai perang warnanya...seeloknya guna cili kering yg diblend sendiri bkn cili boh..dan jgn lupa sesudu gula perang..:)

sud@is said...


Salam Hana
Tq hana bagi petua yang jarang orang nak kongsi...sambal sotong my faveret

Mayang ABDUL RAZAK said...

good tips ni .. selalu main belasah aje...

© Copyright 2014 Reserved to Supplement For Better Life l Design by DayangDeno