Hana kongsikan tips atau petua nak masak sambal sotong sedap. Actually entry ini utk simpanan Hana in future.
Tip ini di bawa oleh kak Rini Asral my facebook friend.
Cara-caranya:
terliur dah.. Macam nak kena beli sotong je esok.
Tip ini di bawa oleh kak Rini Asral my facebook friend.
Cara-caranya:
- Gunakan bawang merah kecil selain daripada bawang besar semasa menumis
- Tumis bawang-bawang dan cili kisar dengan api kecil sampai pecah minyak
- keringkan air sotong dulu atas kuali. Air sotong bercampur dengan tumisan cil akan membuat sambal menjadi pucat dan warna tidak menarik.
5 comments:
huuu kna guna bawang kecik je ekk?kite masak guna je bawang besar sbb malas ngupas bawang kecik hahaha
tula sebab leceh yang sedap tu..
bawang kecik utk lbh aroma..bwg besar utk kuah menjadi lbh pekat dan 'manis'...tumis bawang tu sampai perang warnanya...seeloknya guna cili kering yg diblend sendiri bkn cili boh..dan jgn lupa sesudu gula perang..:)
Salam Hana
Tq hana bagi petua yang jarang orang nak kongsi...sambal sotong my faveret
good tips ni .. selalu main belasah aje...
Post a Comment