KEPENTINGAN KALSIUM
Kalsium menyokong stuktur tulang dan gigi. Ia juga penting dalam
- pengawalaturan pengecutan otot,
- pembekuan darah dan fungsi saraf.
Selain daripada susu dan hasil tenusu, makanan yang tinggi dalam Kalsium termasuklah
- ikan dengan tulang lembut seperti sardin dalam tin dan ikan bilis,
- kacang dan kekacang seperti dal kuning,
- brokoli, kangkung dan kai-lan
- produk yang diperkuat dengan Kalsium seperti dadih dan bijirin sarapan.
Kepentingan Kalsium dan Vitamin D untuk Kesihatan Tulang
- Vitamin D meningkatkan penyerapan Kalsium dan Fosforus serta membantu mengawalatur penyimpanan Kalsium dan Fosforus di dalam tulang. Ini membantu mengekalkan penyimpanan mineral di dalam tulang.
- Kekurangan Vitamin D mengurangkan penyerapan Kalsium dan penyimpanan mineral di dalam tulang, lantas menyebabkan tulang yang lembut dan tidak sempurna.
- Manifestasi ini dikenali sebagai rikets dalam kanak-kanak dan osteomalasia dalam orang dewasa.
MANA NAK DAPAT VITAMIN D
- Vitamin D boleh dihasilkan di dalam badan melalui tindakan cahaya matahari ke atas kulit.
- Vitamin D juga boleh diperolehi daripada minyak hati ikan, kuning telur dan produk tenusu yang diperkuat dengan Vitamin D.
No comments:
Post a Comment